Скупштина Србије укинула ванредно стање
Народна скупштина Републике Србије укинула је ванредно стање, које је уведено 15. марта због епидемије коронавируса.
За укидање ванредног стања гласало је 155 посланика, док против није био ниједан глас.
Укидање ванредног стања не значи да се враћамо на рутину пре 15. марта, јер на снази остају и даље поједине мере које су уведене како би се смањила могућност ширења вируса корона.
Посланици су усвојили и Закон о важењу уредби које је Влада Србије, уз супотпис председника Републике, донела за време ванредног стања и које је Народна скупштина потврдила.
Укинуто је 11 уредби које су важиле за време ванредног стања, а односе се на организацију рада, део пореских мера, начин задуживања, учешће у кривичном поступку.
Такође, надлежне изборне комисије ће 11. маја донети решења о настављању спровођења изборних радњи.
Обавеза свих грађана да се придржавају заштитних мера
Влада Републике Србије донела је одлуку да су сви грађани и привредници, све време трајања опасности од ширења заразне болести COVID-19, у обавези да се придржавају заштитних мера.
Обустава извођења наставе у просторијама високошколских установа, средњих и основних школа, као и обустава рада тих установа на снази је све док траје опасност од ширења заразне болести COVID-19. Одређене образовно-васпитне активности могу се организовати у просторијама установа, уз примену и поштoвање свих заштитних мера.
За време боравка у парковима и на јавним површинама намењеним за рекреацију, грађани су дужни да одржавају међусобно растојање од два метра.
Послодавци који обављају делатности у области трговине на мало, услуга у области угоститељства, као и предузетници у трговинским центрима, дужни су да примене све превентивне мере у циљу сузбијања заразне болести COVID-19. То подразумева ограничен број људи у истом простору, дезинфекцију објеката, употребу заштитне опреме и дезинфекционих средстава.
Приређивачи игара на срећу могу обављати своју делатност у објектима који нису већи од 400 метара квадратних, уз примену свих обавезујућих заштитних мера.
Лична документа којима је истекао рок важења за време ванредног стања сматраће се важећим, уколико захтеви за издавање нових буду поднети у року од 30 дана од дана престанка ванредног стања.
Влада је усвојила и одлуку о бесповратној финансијској помоћи из буџета Републике Србије у нето износу од 30.000 динара месечно, за период од три месеца, лицима која имају статус лица које самостално обавља уметничку или другу делатност у области културе утврђеног од стране репрезентативног удружења у култури у складу са Законом о култури.
Такође, Влада се сагласила на данашњој седници да се организацији „Euroleague Basketball” упути писмо којим се гарантује улазак учесника финала сезоне 2019/2020. у Републику Србију.
Град Београд се, уз подршку председника Републике Србије, званично кандидовао за организацију завршнице Евролиге, која ће се одржати од 4. до 26. јула ове године. Организација највећег кошаркашког клупског такмичења у Европи представљала би велику част за нашу земљу и велики туристички подстицај, имајући у виду да је ова грана привреде најугроженија епидемијом коронавируса.
Влада још једном апелује на све грађане да се, упркос престанку ванредног стања и укидању одређених правила, придржавају свих превентивних мера у циљу заштите од заразне болести COVID-19. Наша земља је на правом путу и, само уз високу личну одговорност грађана, успешно ће окончати борбу са коронавирусом.
Previous PostNext Post