Циљ оснивања Фонд-а ''Први српски устанак'' је финансирање и предузимање потребних мера за истраживање, уређење, изградњу и заштиту Знаменитог места ''Орашац '' у Орашцу.

Фонд  је у сусрет 200-годишњици подизања Првог српског устанка, надоградњом, обезбедио музејски простор за поставку под називом ''Збор у Орашцу'' , укључујући и  сувенирницу. Копије експоната које се односе на Први српски устанак израдио је Историјски музеј Србије, а Фонд је из сопствених средстава набавио потребну опрему за мултимедијално представљање материјала о овом значајном историјском догађају.

Спомен чесма се налази на локалитету ''Марићевића јаруга'', подигнута 1954. године поводом 150-годишњице Првог српског устанка. На средишњем делу овог меморијала налази се три лучно засведене мермерне плоче. На средњој је уклесан текст: НА ОВОМ МЕСТУ 15. ФЕБРУАРА 1804. ГОДИНЕ ПОДИГНУТ ЈЕ ПРВИ СРПСКИ УСТАНАК. На левој и десној плочи уклесано је по четири стиха из познате песме ''Почетак буне на дахије''. Бронзана плоча са ликом Карађорђа у високом рељефу као и рељеф ''Заклетва устаника''.

Црква у Орашцу је подигнута од 1868. до 1870. године. Изразиту уметничку вредност чини иконостас цркве, који је осликао Стеван Тодоровић, који се састоји од 24 иконе са представама светитеља и сценама из Новог завета.

Спомен школа подигнута повод 130-годишњице Првог српског устанка има занимљиву предисторију. Уочи Првог светског рата 1912. ЊКВ Петар I посетио је историјски Орашац и обећао сељацима да ће уместо споменика Карађорђу и устаницима подићи спомен школу. То је испунио његов син Александар I Карађорђевић. Прелепо здање je рад архитекте Петра Гачића. Свечано освећење школе обављено je 15. фебруара 1933. године.

Споменик Карађорђу – поводом двестогодишњице од подизања Првог српског устанка општина Аранђеловац подигла је споменик Карађорђу у белом венчачком мермеру, висине 3,40м, рад вајара Дринке Радовановић.

Одлуком Oпштинског већа Општине Аранђеловац од 28.10.2010. године, објекат Спомен Костурнице, простор и објекат заштићеног културног добра  ''Спомен Костурница Првог светског рата у Аранђеловцу'', даје се на управљање и одржавање Фонд-у ''Први српски устанак''

Претходни чланакНаредни чланак